Szczegółowy zakres czynności służbowych na stanowisku intendenta
w Przedszkolu nr 2 im. Pyzy Wędrowniczki w Wołominie
Stanowisko pracy intendenta podlega bezpośrednio dyrektorowi przedszkola.
• Intendent jest bezpośrednim zwierzchnikiem personelu kuchni.
• Współpracuje z Zespołem Ekonomiczno-Administracyjnym Szkół i Przedszkoli przestrzegając ustalonych terminów rozliczeń.
• Wykonuje swoją pracę zgodnie z wymogami HACCP.
• Dba o estetyczny wygląd pomieszczeń
• Wykonuje badania profilaktyczne zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Związane z obiegiem pieniędzy:
• Pobieranie z kasy ZEASiP, pogotowia kasowego (przestrzeganie ustalonej wysokości),
• Przechowywanie w kasie pancernej gotówki, rachunków.
• Sprawdzanie zgodności zakupu z rachunkiem, opisywanie rachunków żywieniowych.
• Wpisywanie zakupów do ewidencji zakupów.
• Rozliczanie pogotowia kasowego na podstawie rachunków sprawdzonych podpisanych przez dyrektora oraz zaewidencjonowanych w odpowiednich rejestrach.
Dotyczące gospodarki materiałowo-magazynowej:
• Prowadzenie kartotek magazynowych.
• Uzgadnianie sald z księgowością ZEASiP:
• l raz w miesiącu sprawozdanie stanu magazynu żywieniowego.
• 2 razy w roku spis z natury magazynu żywieniowego.
• Uczestniczenie w kasacji i spisach z natury majątku przedszkola.
• Zabezpieczanie magazynów przed kradzieżą, pożarem, zniszczeniem.
• Racjonalne i oszczędne gospodarowanie powierzonymi składnikami majątku.
Związane z działalnością organizacyjno-gospodarczą:
• Kontrola nad właściwym funkcjonowaniem urządzeń, sprzętów, instalacji elektrycznej, gaśnic zgodnie z przepisami BHP i ppoż.
• Dba o instrukcje obsługi zmechanizowanego sprzętu na każdym stanowisku pracy.
• Zaopatrywanie pracowników w odzież ochronną zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Kontrola czystości wszystkich pomieszczeń, stały nadzór nad pracą pracowników kuchni.
• Prowadzenie ewidencji kontroli pomieszczeń, zgodnie z wymogami HACCP
• Współdziałanie z dyrektorem, Radą Pedagogiczną i Radą Rodziców.
• Współuczestniczenie w opracowaniu planu rocznego i perspektywicznego w zakresie działalności administracyjno-gospodarczej i finansowej przedszkola.
Z zakresu żywienia dzieci i personelu:
• Planowanie dekadowych jadłospisów zgodnie z obowiązującymi normami i kalorycznością, przedstawianie dyrektorowi do zatwierdzenia, wywieszanie ich dla rodziców.
• Planowanie i organizacja zakupów, wydawanie do kuchni artykułów spożywczych, wpisywanie ich codziennie do dziennika żywieniowe¬go lub zeszytu (potwierdzone podpisem kucharki).
• Prowadzenie kartotek magazynu żywnościowego i dziennika żywieniowego, sporządzanie rozliczeń miesięcznych i sprawozdań dot. żywienia i osobodni.
• Przestrzeganie stawki żywieniowej i terminów przydatności do spożycia artykułów znajdujących się w magazynie; właściwe przechowywanie ich i zabezpieczanie przed zniszczeniem.
• Nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem kuchni (przygotowaniem posiłków zgodnie z normami, oszczędnym gospodarowaniem produktami spożywczymi, przestrzeganiem czystości, wy¬korzystaniem produktów do przygotowywanych posiłków zgodnie z przeznaczeniem).
• Nadzór nad prawidłowym porcjowaniem posiłków przez personel obsługowy.
• Ewidencjowanie wydawanych posiłków, sprawdzanie zgodności z osobodniami dzieci.
• Nadzorowanie prawidłowości korzystania z posiłków przez pracowników przedszkola.
• Dokonuje okresowej samooceny pracy.
• Wykonywanie innych poleceń dyrektora przedszkola.
Szczegółowy zakres czynności służbowych na stanowisku kucharki
w Przedszkolu nr 2 im. Pyzy Wędrowniczki w Wołominie
Kucharka podlega bezpośrednio dyrektorowi oraz intendentowi przedszkola. Jest bezpośrednim zwierzchnikiem pomocy kuchennej.
Czynności służbowe kucharki to:
• Uczestniczenie w planowaniu jadłospisów i przygotowywaniu według niego posiłków.
• Pobieranie produktów spożywczych z magazynu w ilościach przewidzianych recepturą za pokwitowaniem i odpowiednie zabezpieczanie ich przed użyciem.
• Przestrzeganie właściwego podziału pracy w kuchni i nadzór nad jej wykonaniem.
• Przestrzeganie zasad technologii i estetyki oraz przepisów higieniczno-sanitarnych, dyscypliny
pracy, BHP , ppoż. HACCP.
• Wykonywanie badań profilaktycznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Natychmiastowe zgłaszanie intendentowi powstałych usterek oraz wszelkich nieprawidłowości stanowiących zagrożenie zdrowia lub życia.
• Dbanie o najwyższą jakość i smak posiłków wydawanie ich o wyznaczonych godzinach i zgodne z normami.
• Uczestniczenie w planowaniu zakupów dotyczących wyposażenia kuchni.
Kucharka odpowiada za:
• Ścisłe przestrzeganie receptury przygotowywanych posiłków,
• Racjonalne wykorzystywanie w posiłkach dla dzieci i personelu pro¬duktów spożywczych pobranych z magazynu
• Właściwe porcjowanie posiłków zgodnie z normami żywienia,
• Oszczędne gospodarowanie produktami spożywczymi i sprzętem,
• Zgodność kaloryczną przygotowywanych posiłków z ich zaplanowaną wartością,
• Przygotowywanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z zaleceniami
Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej,
• Wzorową czystość w kuchni i pomieszczeniach przyległych, sprzętów i naczyń oraz odzieży ochronnej,
• Korzystanie ze zmechanizowanego sprzętu kuchennego zgodnie z instrukcją obsługi.
• Dba o estetykę własna i pomieszczeń kuchni.
• Dokonuje okresowej samooceny pracy.
• Wykonuje inne polecenia dyrektora i intendenta, związane z organizacją pracy w przedszkolu.
Szczegółowy zakres czynności służbowych na stanowisku pomocy nauczycielki
w Przedszkolu nr 2 im. Pyzy Wędrowniczki w Wołominie
Pomoc nauczycielki podlega bezpośrednio dyrektorowi placówki. Pomoc nauczycielki współpracuje z nauczycielką przydzielonej grupy.
Opieka nad dziećmi:
• Pomoc dzieciom w rozbieraniu i ubieraniu się przed leżakowaniem, ćwiczeniami gimnastycznymi i wyjściem na dwór.
• Pomoc w odprowadzaniu i przyprowadzaniu dzieci do sali zajęć dodatkowych
• Opieka w czasie spacerów i wycieczek.
• Pomoc przy myciu rąk, korzystaniu z toalety.
• Udział w przygotowywaniu pomocy do zajęć.
• Uczestnictwo w zajęciach i zabawach organizowanych przez nauczycielkę.
• Nadzór nad zabawami dowolnymi dzieci.
• Udział w dekorowaniu sali.
• Sprzątanie po „małych przygodach",
• Pomoc przy dzieciach w sytuacjach tego wymagających.
Przestrzeganie BHP:
• Odpowiednie zabezpieczanie przed dziećmi produktów chemicznych pobranych do utrzymania czystości, oszczędne gospodarowanie nimi,
• Zgłaszanie zwierzchnikowi wszelkich zagrożeń, uszkodzeń sprzętu i zabawek oraz ich usuwanie z zasięgu dziecka
Organizacja posiłków:
• Pomoc w porcjowaniu i wydawaniu posiłków,
• Podawanie dzieciom napojów w ciągu dnia,
• Pomoc w karmieniu dzieci.
Gospodarka materiałowa:
• Kwitowanie pobranych przedmiotów i środków do utrzymania czystości, sprzętów, pomocy, znajomość stanu posiadania,
• Zabezpieczanie przed kradzieżą rzeczy i przedmiotów znajdujących się w przedszkolu.
• Dbałość o powierzony sprzęt, rośliny, zwierzęta,
• Odpowiedzialność materialna za przydzielone naczynia stołowe, sprzęt do sprzątania, odzież ochronną oraz sprzęty i rzeczy znajdujące się w pomieszczeniach przydzielonych do sprzątania.
Sprawy ogólne:
• Nieudzielanie rodzicom informacji na temat dzieci - jest to zadaniem nauczycielek.
• Dbałość o estetyczny wygląd własny i przydzielonych pomieszczeń.
• Wykonywanie badań profilaktycznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Pomoc w ubieraniu się wszystkim dzieciom przedszkolnym przebywającym w tym pomieszczeniu.
• Dokonywanie okresowej samooceny pracy własnej.
• Wykonywanie innych poleceń dyrektora wynikających z potrzeb prawidłowego funkcjonowania przedszkola.
Szczegółowy zakres czynności służbowych na stanowisku pomocy kucharki
w Przedszkolu nr 2 im. Pyzy Wędrowniczki w Wołominie
Stanowisko pracy podlega bezpośrednio kucharce.
• Obróbka wstępna warzyw, owoców oraz wszelkich surowców do produkcji posiłków (mycie, obieranie, czyszczenie).
• Rozdrabnianie warzyw, owoców i innych surowców z uwzględnieniem wymogów technologii instrukcji obsługi maszyn gastronomicznych.
• Przygotowywanie potraw zgodnie z wytycznymi kucharki i oszczędne gospodarowanie artykułami spożywczymi.
• Pomoc w porcjowaniu i wydawaniu posiłków.
• Utrzymanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych, BHP i ppoż. HACCP oraz dyscypliny pracy.
• Mycie naczyń (wyparzanie).
• Sprzątanie magazynów żywnościowych, kuchni, obieralni, zmywalni, szafy ze sprzętem kuchennym, pranie fartuchów i ścierek.
• Doraźne zastępowanie kucharki w przypadku jej nieobecności.
• Pomoc w zaopatrywaniu przedszkola w artykuły spożywcze.
• Obsługiwanie zmechanizowanego sprzętu kuchennego zgodnie z instrukcją.
• Wykonywanie badań profilaktycznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Odpowiedzialność materialna za naczynia i sprzęt znajdujący się w kuchni.
• Dbanie o estetyczny wygląd własny i powierzonych pomieszczeń.
• Wykonywanie innych poleceń dyrektora i kucharki związanych z organizacją pracy przedszkola.
• Dokonuje okresowej samooceny pracy własnej.
Zakres czynności służbowych na stanowisku konserwatora
w Przedszkolu nr 2 im. Pyzy Wędrowniczki w Wołominie
Stanowisko pracy podlega bezpośrednio dyrektorowi.
Nadzór nad całym obiektem:
• Systematyczna kontrola zabezpieczenia budynku przed pożarem, kradzieżą,
• Zapobieganie uszkodzeniu lub zniszczeniu mienia placówki,
• Dokonywanie drobnych napraw sprzętów, zabawek, urządzeń na wniosek innych pracowników
przedszkola w uzgodnieniu z dyrektorem ( codzienne sprawdzanie zapisów w zeszycie usterek ).
• Zgłaszanie dyrektorowi poważnych usterek i uzgadnianie sposobu ich naprawy.
• Dokonywanie drobnych remontów bieżących, konserwatorskich i prac modernizacyjnych w obiekcie.
• Podejmowanie doraźnych, niezbędnych działań dla zabezpieczenia placówki przed wadliwym
funkcjonowaniem urządzeń,
• Alarmowanie odpowiednich służb (pogotowia, policji) oraz dyrektora przedszkola w przypadku
zaistnienia stanu zagrożenia zdrowia, życia czy mienia.
• Kontrolę terminowości wywozu śmieci.
• Utrzymanie czystości w przedszkolu i ogrodzie:
zamiatanie, podlewanie, odśnieżanie i posypywanie piaskiem (zależnie od potrzeb) całego
terenu wokół budynku i na zewnątrz ogrodzenia .
• W porze letniej skraplanie terenu zabaw dzieci, podlewanie i pielęgnacja roślin w ogrodzie.
• Zamiatanie i czyszczenie chodników wejściowych i schodów przy bocznych wejściach do przedszkola,
• Utrzymanie w czystości terenu wokół śmietnika, schowka.
Prace organizacyjno-porządkowe:
• Wywieszanie flagi państwowej w dniach poprzedzających święta na¬rodowe,
• Dokonywanie zakupów artykułów gospodarczych niezbędnych do normalnego funkcjonowania przedszkola.
• Utrzymywanie wzorowej czystości i porządku na stanowisku pracy.
• Przestrzeganie przepisów BHP, ppoż. oraz dyscypliny pracy.
• Wykonywanie badań profilaktycznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Odpowiedzialność materialna za powierzony, sprzęt, narzędzia, materiały, oszczędne gospodarowanie nimi.
• Dokonywanie okresowo samooceny pracy własnej.
• Wykonywanie innych poleceń dyrektora lub wicedyrektora związanych z organizacją pracy w przedszkolu.
• Konserwatora obowiązuje zakaz wprowadzana na teren przedszkola osób postronnych bądź pracowników po godzinach ich pracy, jak również zakaz opuszczania terenu w czasie pracy bez uzgodnienia z dyrektorem.